De la cizmar la carciumar

Trecerea de la cizmar la carciumar este aproape de Romania.

Aceasta trecere a mai fost facuta in trecut de vestitul personaj Ghita din romanul Moara cu Noroc al lui Ioan Slavici, personaj care stiti bine cum a terminat.

La începutul anilor ’90, Dragnea a deținut trei firme private, cu care a derulat primele sale afaceri. Am căutat în arhivele de la Registrul Comerțului și am mers să-i întâlnim pe cei care i-au fost asociați și clienți. Din toate acestea, am reconstituit anii de tinerețe ai celui mai influent politician al momentului.

Tânărul Liviu Dragnea a deschis o cârciumă în satul soției și apoi s-a extins în satele din jur. A fost taximetrist de marfă cu un ARO făcut din bucăți. A vândut bere la halbă în birturi comunale improvizate în casele unor țărani, în camerele de la drum. S-a asociat cu oameni pe care a știut să-i folosească și mai apoi să-i arunce. A preluat de la stat un hotel și mai multe restaurante în locație de gestiune, iar mai apoi s-a făcut stăpân peste ele.

Anii ’90 au împărțit România în țara sfâșiată care este astăzi. Unii au câștigat enorm într-un timp scurt, alții au pierdut tot, fără ca măcar să bage de seamă. Liviu Dragnea a câștigat atunci mai mult decât am putea crede la prima vedere. Ascensiunea lui din prima parte a anilor ’90 a fost amețitoare. Din omul care turna berea în halbe a ajuns, în numai câțiva ani, prefectul județului Teleorman, iar apoi și-a făcut loc la mesele cele mai bogate ale politicii românești. În următoarele săptămâni vă vom spune povestea acestei ascensiuni.

%d blogeri au apreciat: