Locurile de muncă de la stat, mai atractive decât cele de la privat. Numărul bugetarilor a crescut cu 40 000 in doi ani.

Cu 40 de mii a crescut numărul angajaţilor la stat în ultimii doi ani. Asta în timp ce pe piaţa forţei de muncă există un deficit de aproximativ un milion de persoane. Salariile mai mari şi beneficiile i-au făcut pe români să aleagă statul în locul unui job la o firmă privată.

Numărul bugetarilor a ajuns la peste 1,2 milioane. Potrivit INS, după ultima criză din România, numărul celor care muncesc la stat a crescut cu 400 de mii.

Corina Diaconu, managerul unei companii de recrutare: De foarte multe ori candidaţii preferă să opteze pentru mediul public din motive salariale, pentru că există un program mult mai redus decât cel din privat, există toate acele sărbători legale de care beneficiază şi nu tot timpul criteriile de performanţă sunt corelate cu majorările salariale.

Numai în ultimii doi ani statul a angajat 40 de mii de persoane. Asta în timp ce angajatorii din domeniul privat găsesc cu greu forţă de muncă.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: Deficitul pe piaţa forţei de muncă este de aproximativ un milion de oameni, începând cu sfera serviciilor. Mediul public devine un concurent al mediului privat printr-o debalansare a câştigurilor din media publică şi o decuplare a câştigurilor faţă de mediul privat.

Cristian Păun, analist economic: Avem şI faptul că există migraţia spre ţările din Uniunea Europeană şi atunci sectorul privat din România clar îşi atinge foarte repede potenţialul, nu poate produce mai mult, nu poate produce în aceeaşi măsură În care se cer bunuri şi servicii.

Creșterea salarială, unul dintre motivele pentru care românii preferă un job la stat

Corina Diaconu, managerul unei companii de recrutare: Dacă înainte ne confruntam cu lipsa personalului în sectorul IT şi în domeniul construcţiilor, acum studiile arată că absolut toate domeniile de activitate, cu un grad mai mare sau mai mic, într-adevăr, întâmpină dificultăţi.

Creşterile salariale accelerate din ultimii ani în sectorul public au făcut ca mulţi români să îşi dorească să lucreze la stat.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: Ar fi trebuit ca o dată cu creşterea salariilor să sesizăm şi o creştere a calităţii serviciilor. Încă o dată, mediul privat nu se opune creşterii salariilor în mediu public, ci această creştere trebuie să aibă în spate criterii economice.

Conform datelor oficiale, cheltuielile de personal la stat pentru anul 2018 au fost de peste 86 de miliarde de lei, cu 16,5 miliarde mai mari faţă de 2017.

Cu 40 de mii a crescut numărul angajaţilor la stat în ultimii doi ani. Asta în timp ce pe piaţa forţei de muncă există un deficit de aproximativ un milion de persoane. Salariile mai mari şi beneficiile i-au făcut pe români să aleagă statul în locul unui job la o firmă privată.

%d blogeri au apreciat: