România în UE: pe primul loc la cheltuieli cu salariile bugetare, pe ultimul loc la venituri

Agenția de rating COFACE analizează punctele slabe și cele forte ale economiei. Concluzia: România este pe primul în UE la cheltuieli cu salariile bugetare și pe ultimul loc la venituri

Cheltuielile publice au ajuns să fie rigide. În sensul că totalul cheltuielilor cu pensiile și salariile, care nu pot fi reduse cu ușurință, reprezintă două treimi din veniturile bugetului. Cu alte cuvinte, procentul de cheltuieli cu salariile publice și cu asistența socială au ajuns să aibă un procent foarte mare din veniturile bugetului, adică din sumele din care se plătesc. România este statul din Uniunea Europeană care cheltuiește cel mai mult pentru salarii ca pondere din venituri bugetare. Respectiv, se alocă aproximativ 33% din venituri, în timp ce media Uniunii Europene este de 23%,. Statul cu cele mai mic procent de cheltuieli este Olanda, cu cheltuieli cu salariile de sub 20% din veniturile bugetare.

Așadar, suntem pe primul loc la cheltuielile cu salariile și pe ultima poziție la venituri bugetare. Totodată, în șase ani, între 2013 și 2019, cheltuielile bugetare de personal s-au dublat în valoare nominală, de la 23 miliarde lei la 47 miliarde lei. În aceste condiții, alocările pentru investiții publice care pot să modernizeze România sunt tot mai limitate.

%d blogeri au apreciat: